lördag 14 maj 2016

Jespers Eurovisonhistoria

Jespers Eurovisionhistoria. Låtar som gjort stort intryck. Från 1999, då jag för första gången minns jag tittade på Eurovision Song Contest och framåt.
                              

99. Sverige - Charlotte Nilsson - Take Me To Your Heaven


Jespers intresse för Melodifestivalen hade redan börjat med en skönsjungande Nanne och hennes Avundsjuk, men med Charlotte blommade mitt intresse ut. Jag åkte på skivsignering på Center Syd där min stackars mormor fick stå ensam i kö med massa barn för att få en autograf.

00. Estland - Ines - Once in a Lifetime & Ryssland - Alsou - Solo

Eurovision skickade Estlands Britney och Rysslands Christina, men ingen av dem vann. De vann dock en plats i mitt hjärta med deras falsksång och komplicerade danssteg. Det gjorde två gubbar som gjorde att redan som liten förstod att patriarkatet existerar och bestämde mig då som sex-åring att bekämpa sexism i Eurovisionsammanhang!

00. Lettland - Brainstorm - My Star


En annan låt som gjorde stort intryck detta året var Lettlands debutbidrag. Detta var också stunden då Jesper började bry sig om "riktig" musik. Även om det skulle ligga latent de nästkommande 10-åren då jag hellre lyssnade på Jessica Simpsons A Public Affair.

02. Lettland - Marie N


Egentligen bland de sämsta vinnarlåtarna någonsin, men lättlurade Jesper tyckte att klädbytet var SÅ coolt så jag röstade så många gånger att min familj fick äta nudlar resten av året då vi inte hade några pengar över.

03. Kroatien - Claudia Beni - Vise Nisam Tvoja
 

Yes. Britney-syndromet var kvar och jag föredrog lättklädda unga popsångerskor som knappt kunde sjunga och hade tveksam kvalité på sina låtar. Kommer ihåg jag var så glad att den låg topp 10 typ när de första fem-sju hade röstat, men sen sjönk den som en sten.

03. Ryssland - t.A.T.u - Ne Ver Ne Boysia Ne Prosi

GUD VAD JAG MINNS! Kommer ihåg alla pratade i klassen (jag gick i tvåan) om att de var lesbiska och att de tänkte uppträda nakna på scen och allt möjligt. Så spännande, var är såna här skandaler nuförtiden?
03. Turkiet - Sertab - Everyway That I Can


Men skämtåsido. Turkiets vinst 2003 är en av de bästa någonsin. En klassiker.

04. Sverige - Lena Ph - Det gör ont

Tänker ignorera att det finns en engelsk version och låta er njuta av Lena Philipssons odödliga klassiker.

05. Island - Selma - If I Had Your Love


2005 markerar året då jag blev BESATT av Eurovision. Jag började följa alla nationella finaler och blev överlag nördig. Köpte boken Eurovision Song Contest - 50 år och var glad. Min stora favorit detta året var Selma med If I Had Your Love. Tyvärr åkte hon ur semifinalen och jag, arg som ett bi, går in på mitt rum SMÄLLER IGEN DÖRREN och börjar gråta. Säger saker som "LIVET ÄR SÅ ORÄTTVIST" osv. Hade det så svårt som barn.

05. Grekland - Helena Paparizou - My Number One


Men det blev en värdig vinnare det året ändå. Plus när jag hör låten tänker jag också på när jag var med i Mellosammanhang som journalist (okej, bloggare) för första gången år 2014 och det var efterfest på Savoy i Malmö. Jag hade inte ätit något och var packad efter en halvtimme och Helena Paparizou kommer in i byggnaden. Efter en konversation frågar någon i hennes entourage mig "U WANNA GO FOR A SMOKE?". Oskuldsfull som jag var hade jag aldrig rökt en cigg i hela mitt liv, men jag tänkte om jag väl ska göra det ska det fan ta mej vara i närheten av Helena Paparizou. Så där stod jag och nån av dem sa till mig "U MUST SMOKE LIKE A MAN". Jag: "=)"
06. Sverige - Carola - Invincible


RYSNINGAR

06. Makedonien - Elena Risteska - Ninanajna


Men jag hejade såklart på Makedonien och tvingade mina föräldrar lyssna på denna ikoniska låt hela sommaren.

09. Ukraina - Svetlana Loboda - Be My Valentine

Desillusionerad efter två år av Eurovision där jag inte hade några riktiga favoriter. Visst Ukraina, Armenien och Grekland var alla jättebra 2008, men det saknades något. Då kommer Svetlana Loboda som en enmannaarmé och DÖDAR KONKURRENSEN. Synd bara Alexander Rybak stod i vägen. Detta är allt jag älskar med Eurovision. En diva som bryter på engelska har på sig något lättklädd och är over-the-top. LOVE IT!

2010-
Anna Bergendahl åker ut ur semifinalen. Jag går in i mitt rum och gråter (detta är sista gången jag någonsin gråter för att någon har åkt ur en tävling). Lägre än så här kan man inte sjunka. Så nu har jag lite perspektiv när mina favoriter inte går till final.

Faktum är att efter 2010 har inga låtar riktigt format mig. Jag får ingen nostalgikick av att lyssna på dem. Eurovision har börjat bli lite för "perfekt". Rörigheten och det oväntade börjar försvinna och med försvinner även min passion. Jag älskar det fortfarande, men det saknas något. Var är mina Svetlanor eller Ani Lorokor? 

Dock så är ju Loreens vinst ett minne som man aldrig glömmer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar